BLOG

Miles Davis egykori zenészei újra együtt!
A két igazi jazz szupersztár, Mike Stern és Bill Evans karrierjei Miles Davis híres bandájában keresztezték egymást a ’80-as évek elején.
SANTANA, AKI VISSZAVONULT A VISSZAVONULÁSTÓL
Többször volt a csúcson és volt olyan időszaka is, amikor nem róla beszéltek mindennap, de neve sose merült a feledésbe. Carlos Santana 72 évesen is a kortárs rockzene ikonja.
LINDA MAY HAN OH: PAT METHENY NAGYBŐGŐSE
Pat Metheny zenekarának tagjaként 2017-ben már hallhattuk Linda Oh kifinomult játékát, most pedig saját zenekara élén jön.
JOHN MCLAUGHLIN: AZ ÚTTÖRŐ GITÁRLEGENDA
John McLaughlin, a gitáros aki több műfajban is folyamatosan maradandót alkot, új irányokat, megközelítéseket jelöl ki, nem műfajokban, stílusokban gondolkozik.
MARTHA HIGH: JAMES BROWN ÁLLANDÓ TÁRSA A SZÍNPADON
Kevés zenész mondhatja el magáról, hogy miután évtizedeket töltött egy világsztár kisérőzenekarában sikeres önálló karriert csinált.
SUZANNE VEGA: AKI ZENÉVEL SZERETNÉ ÖSSZEKÖTNI AZ EMBEREKET
Számos művészeti ágban otthonos. Dokumentumfilm készült róla, költeményei, novellái által is ismert, őt tartják az „MP3 anyjának”, mert dalain végezték el a fájlformátum legfontosabb tesztjeit. Suzanne Vega mégis a dalaiban teljesedett ki igazán.
ROBERTO FONSECA: BUENA VISTA JAZZ
A kubai Roberto Fonseca generációja egyik legkarizmatikusabb billentyűse. 15 évesen hívta fel magára a figyelmet a havannai nemzetközi Jazz Plaza Fesztiválon, a következő évben már első lemezével jelentkezet.
LIZZ WRIGHT: A NEO-SOUL ÉS A JAZZ FÉNYES CSILLAGA
Lizz Wright azon kevés előadó egyike a világon, aki úgy képes szintetizálni különböző stílusokat – az R&B-t, a jazz-t, a bluest, a popot és a gospelt – hogy közben megőrzi saját egyéniségét.
JAMES “BLOOD” ULMER: A LEGFONTOSABB GITÁROS WES MONTGOMERY ÓTA
James “Blood” Ulmer gitárjátékában egyesíti az afro-amerikai zene teljes spektrumát: a bluest, a free-jazzt, a soult, a funkot, az avantgárd kísérleteket és a rockot. Lenyűgöző énekhangja az autentikus blues énekeseket idézi.
Nicholas Payton
NICHOLAS PAYTON: NEW ORLEANSTÓL A GRAMMY-DÍJIG
Nicholas Payton, a világ egyik legjobb trombitása, aki New Orleanstól a Grammy-díjig jutott eddigi pályája során, miközben világsztárokkal muzsikált együtt
joshua redman
JOSHUA REDMAN ÉS A REIS-DEMUTH-WILTGEN TRIO
Joshua Redman, mióta 1991-ben megnyerte a Thelonious Monk Nemzetközi Jazz Szaxofon versenyt, az egyik legfontosabb szereplője a nemzetközi jazz színtérnek.
DAVE HOLLAND: A JAZZ LEGENDA, AKINEK MILES DAVIS MELLETT INDULT A KARRIERJE
Fiatalon került Miles Davis szárnyai alá, aki először Londonban hallotta az akkor otthon már sikereket elért huszonéves jazz bőgőst. INTERJÚ
MADELEINE PEYROUX: A VILÁGHÍRŰ ÉNEKESNŐ, AKI NEM AKAR SZTÁR LENNI
Madeleine Peyroux pályafutására kedvenc színésze, Groucho Marx bon mot-ja érvényes: „Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának.”
MACY GRAY: A SOKOLDALÚ CSILLAG
Natalie Renee McIntyre avagy, ahogy a világ 1999 óta művésznevén ismeri, Macy Gray egyedülálló hangú Grammy-díjas énekesnő, producer, filmszínész, aki már az első albumával világhírre tett szert. Holott…
BEN WILLIAMS: BŐGŐS A CAPITOLIUMBÓL
Ben Williams életét a véletlenek, a tehetség és a szorgalom jellemzik és az a vitathatatlan tény, hogy a harminc esztendős zenész a kortárs jazz egyik legjobb zeneszerzője és bőgőse.
BRIAN BLADE: A DOBOS, AKI MEGVALÓSÍTJA GYEREKKORI ÁLMAIT
Brian Blade, a Chick Corea Trio dobosa és legfiatalabb tagja gyerekkorában Chick Corea lemezeket hallgatott. Majd a könnyűzene szinte minden irányzatát kipróbálta.
A JAZZ FŐVÁROSA 2017-BEN: HAVANA!
Havanában rendezik meg az International Jazz Day központi gáláját, amelyet live stream formájában mindenhol a világon nyomon követhetnek az érdeklődők.
EDDIE GOMEZ: A RENESZÁNSZ NAGYBŐGŐS
A puerto ricoi bevándorlók gyermeke, Eddie Gomez, Chick Corea az egyik legrégebbi barátja és zenésztársa, tizenéves koruk óta ismerik egymást.
CHICK COREA: ÉVTIZEDEK ÓTA A JAZZ ÉLVONALÁBAN
Chick Coreával valószínűleg minden jazz rajongónak van egy „személyes” története. Egy album, vagy egy koncertélmény, amire emlékezve mindig visszatér a mosoly az arcra.
DANIEL MELINGO: AKINEK MÉG A HANGJA IS TÁNCOL
Van a tangóban egy hangszer, ami nincs. Sok más latin tánczenében ott van, a tangóból kimaradt.
Ron Carter
RON CARTER: A STÍLUSOS JAZZ ZENÉSZ
Vajon, ha Duke Ellington zenekara kerek nyakú, rövid ujjú pólóban játszott volna az ötvenes években, másképp szólt volna a Caravan, a Satin Doll, vagy bármelyik klasszikus?
RICHARD GALLIANO: UTAZÁS A VÉGTELENBE
Akkor most kicsit képzeljük el a 80-as ével Párizsát. A Szajna partján valahol egy harmonikás musette-et játszik, esetleg egy sanzont is énekel is hozzá.
DANIEL MELINGO: A „TANGÓS” HANG
Daniel Melingo valószínűleg egy pohár vizet is olyan hangon kér, hogy arról az embernek azonnal egy félhomályos Buenos Aires-i utca jut eszébe, amin éppen négy tangózó láb karcolja a macskaköveket.