KORÁBBI KONCERTEK

CHICK COREA TRILOGY

2017. MÁJUS 2. – MOMSPORT

Chick Corea egy igazi zenész ikon, egy élő legenda. A 22 Grammy-díjjal rendelkező billentyűs, zeneszerző és zenekarvezető 63 jelöléssel a negyedik legtöbbször jelölt művész Grammy történetében. Ezen a különleges koncerten Corea megosztja a színpadot a legendás és a kétszeres Grammy-díjas bőgőssel, Eddie Gomez-zel és Brian Blade-del, aki széles körben elismert a jazz világában, mint dobos és zeneszerző.

DANIEL MELINGO

2017. ÁPRILIS 19. – MOMKULT

Daniel Melingo ugyanolyan rejtélyes, mint maga a tangó, az a különös, perzselő zene, amely szenvedély nélkül egyszerűen nem létezhet. Ha Tom Waits whisky helyett tangót nyelt volna, és Amerika helyett Argentínába pottyantotta volna a jósorsa, valószínűleg úgy szólna, mint Daniel Melingo, a tangó-sanzon műfajt megújító zenei alkimista, aki Buenos Aires-i mulatókban barikolt sármját néhány éve párizsi, londoni, berlini színpadokon szórja a vájt fülű európai közönségre.

ERIK TRUFFAZ QUARTET:
DONI DONI

2017. MÁRCIUS 26. – MOMKULT

A koncert címe (Lépésről lépésre) is Afrikára utal, a pszichedelikus, az elektronikus és az ősi természeti hagyomány vadonatúj és minden eddiginél hatásosabb ötvözetét jelenti. Az új Erik Truffaz Quartetben nincs elsőbbséget élvező kulturális hagyomány, éppen olyan, mint az állandóan perzsgésben lévő Ségou városa Maliban, ötletek, és benyomások, mesemondók és kézművesek, menekültek és kalandvágyók találkozóhelye és piactere.

RON CARTER & RICHARD GALLIANO

2017. MÁRCIUS 25. – MOMKULT

A tangóharmonikának nincs még egy ennyire elismert művésze, mint a francia, Richard Galliano. És kevesen képviselik Ron Carternél autentikusabban az egyetemes jazztörténetet, akinek összesen két és félezer lemezen hallhatjuk bőgőjátékát. Galliano és Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót: Panamanhattan című, Párizsban rögzített duó-albumuk óriási siker lett, kifinomultságának, eleganciájának és választékosságának köszönhetően. A példátlanul sikeres duó újra a New York-hoz és Párizshoz kötődő első lemezük repertoárjára alapozta műsora nagy részét.

JOHN SCOFIELD’S
“COUNTRY FOR OLD MEN”

2017. MÁRCIUS 24. – MOMKULT

John Scofield a modern jazzgitározás meghatározó alakja, aki új projektjét jellemző öniróniával a Country For Old Men címmel látta el. Ezzel utal arra, hogy hány évtizede van a pályán és arra, hogy az amerikai country zene híres számaiból állította össze műsorát. A hetvenes évek vége óta több mint negyven szóló albumot adott ki eredeti szerzeményeivel és feldolgozásaival, megkapta a Grammy-díjat is.

FEHÉR BABÁINK

2017. JANUÁR 22. – MOMKULT

Összegyűltünk ebben az évben is, hogy egykori(?) tékozló fiúkként szerelmeinkről énekeljünk, akik az életünkben előfordultak, mint kapcsolat, és fehér babák lettek az emlékezetünk polcain. Ezen az estén a dalok sorra levették őket onnan: forró városokban megélt élvezetekről, az éjszaka bezuhogó csendjében meztelenre vetkőző emberről, szépen libegő kislányokról, harminc asszonyról, akik minden álmunkban tangót táncolnak, a metróbeli Editről, Fáskertiné csípejéről, Annákról (Horváth és egyéb) és a kamaszkori kínjainkat enyhítő Éváról énekeltek a Vodku fiai és barátaik, igazi ihletet adó, gyönyörű fehér babák társaságában…

PATRICIA BARBER TRIO

2016. NOVEMBER 28. – MOMKULT

A kortárs jazz egyik poétikus különutas énekesnője Patricia Barber, aki lenyűgöző előadóként és briliáns komponistaként egyaránt kitüntetett figyelmet vívott ki magának. A melodikus zenei világot sötét tónusú, misztikus alt hanggal és merész zongorajátékkal párosító művész fellépései és új lemezei világszerte eseményszámba mennek. „Smash” Patricia Barber 16. kiadott albumán saját dalai hallhatóak egy új tagokból álló zenekar kíséretében, nagyon igényesen kidolgozva, ennek anyagával érkezett első budapesti fellépésére.

VICTOR WOOTEN FEAT. DENNIS CHAMBERS AND BOB FRANCESCHINI

2016. NOVEMBER 8. – MOMKULT

Az ötszörös Grammy-díjas Victor Wooten a világ egyik legjobb basszusgitárosa, Mike Stern, Richard Bona, Marcus Miller és mások társaként is egyaránt zseniális. Dennis Chambers, Bob Franceschini társaságában lépett fel Budapesten. Egy Wooten koncert alapvetően semmi másról nem szól, csak hogy három ember fent és sokszáz lent megállás nélkül vigyorog egymásra.

JAZZ&IRODALOM

2016. OKTÓBER 17. – MOMKULT

A hazai kortárs irodalom középgenerációjának négy „nagyágyúja” Háy János, Lackfi János, Petőcz András és Zalán Tibor írásaikból válogattak és jazzmuzsikus vendégművészek közreműködésével adták elő őket. Mindannyian korábban is dolgoztak már együtt zenészekkel, akár zenés irodalmi estek, akár dalszövegek írása kapcsán. Ezen az estén érdekes, egyszeri programmal jelentkeznek majd, ahol a zene és szöveg „egymásra hangolva” és rímelve fog egy új produkciót létrehozni. Négyük különleges, magával ragadó egyénisége mindig megérinti a hallgatóságot.

ESPERANZA SPALDING PRESENTS: EMILY’S D+EVOLUTION

2016. JÚNIUS 28. – MOMKULT

Esperanza Spalding, a négyszeres Grammy díjazott zeneszerző, basszusgitáros és énekes, aki játszott már Oscar- és Nobel díjátadó gálákon, de fellépett már több alkalommal a Fehér Házban is, a kortárs jazz egyik legfényesebben ragyogó csillaga. Nem kisebb világsztárokkal állt egy színpadon és muzsikált már együtt, mint például Herbie Hancock, Stevie Wonder, vagy Prince.

RICHARD BONA QUINTET

2016. ÁPRILIS 24. – MOMKULT

Richard Bona 11 évesen kezdett el gitározni és 13 évesen alapította meg első együttesét. 1995-ben Franciaországból New Yorkba költözött, itt Harry Belafonte vett a szárnyai alá. majd Joe Zavinul zenekarában vitte a prímet. Szinte mindenkivel játszott a jazz nagyjai közül Herbie Hancock-tól Bobby McFerrinig, Quincy Jones-tól Chick Corea-ig, Pat Metheny-től Chaka Khan-ig.

GFS TRIO

2016. ÁPRILIS 23. – MOMKULT

Három nagyszerű, magával ragadó egyéniség, három látszólag különböző zenei világ, három lenyűgözően virtuóz muzsikus: Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres, Paolo Fresu olasz trombitás és Omar Sosa kubai zongorista alkalmi együttese a lehető legélvezetesebb módon fuzionálják saját zenei világaikat, így hozva létre egy olyan lélegzetelállító produkciót.

BILLY COBHAM BAND

2016. ÁPRILIS 22. – MOMKULT

A történelem során mindössze néhány alkalommal illetek zenészeket olyan jelzővel, mint „hangszerének a mestere”. Billy Cobham ezen kevés művészek egyike. Már több mint 30 éve világklasszis dobosnak számít. A világ egyik legmeghatározóbb fúziós jazz dobosa, egy elképesztő erejű, észbontó technikájú, ugyanakkor rendkívül érzéki dobos és zeneszerző.

SBB

2016. FEBRUÁR 24. – MOMKULT

A lengyel SBB a kelet-európai progresszív rock leghíresebb, stílusalkotó együttese. A sziléziai Katowicében alakultak 1971-ben és már első nyilvános hangversenyüktől kezdve elképesztő sikereket arattak. A három kirobbanó tehetségű fiatal muzsikus az amúgy is rendkívül magas színvonalat és játékerőt képviselő lengyel zene szupergroupja, majd rövidesen Közép-Európa legjobb progresszív zenekara lett.

CSEH TAMÁS TÖRTÉNELEMKÖNYVE

2016. JANUÁR 21-22. – MOMKULT

A magyar történelem elmúlt negyven éve Cseh Tamás dalain keresztül: Cseh Tamás dalaiból összeállított kétestés koncertsorozat. Az első estén a 70-es és 80-as években keletkezett dalokból válogatva teremtettük meg a kor hangulatát. a második estén a rendszerváltás utáni évtizedek dalaival az 1990-es és 2000-es évek hangulatának bemutatására tettünk kísérletet.

OREGON

2015. NOVEMBER 9. – MOMKULT

Az Oregon túlzás nélkül a kortárs jazz egyik legfontosabb zenekara. Mély és alapvető hatást gyakorolt a hetvenes-nyolcvanas évek improvizatív zenéjére, de a kortárs popra és világzenére is. A kvartett tagjai, Ralph Towner, Paul McCandless, Glen Moore és Collin Walcott egyedülálló hangszerelésű, félreismerhetetlen, a tradicionális nyugati jazzt, az indiai és keleti zenéket, a folkot és a fúziós dzsessz-rockot ötvöző zenei világa a mai napig élő forrása a zenekultúrának.

KENNY GARRETT QUINTET

2015. NOVEMBER 2. – MOMKULT

Kenny Garrett vitathatatlanul a világ egyik legjobb szaxofonosa. Az igen sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező amerikai zenész a jazz talán legnagyobb hatású alakja. Miles Davis zenekarában, a “Mester” mellett vált igazi világsztárrá. Legendás, felelgetős együtt-játékuk, Garrett lenyűgöző, erőteljes szólói már most a jazz-történet legjobb, maradandó pillanatai közé tartoznak.

AL DI MEOLA ELYSIUM AND MORE UNPLUGGED

2015. AUGUSZTUS 19. – MOMKULT

Al Di Meola “Elysium” című albumával hosszú utat tesz meg turnéja során a New Jersey-ben született olasz-amerikai, aki a saját klasszikusaitól kezdve, Lennon és McCartney dalain, valamint Piazzolla tangóján keresztül vadonatúj kompozíciókat is játszik.

OMAR SOSA QUARTETO AFROCUBANO

2015. JÚNIUS 3. – MOMKULT

Omar Sosa az egyik legsokoldalúbb jazz-művésze napjainknak: zeneszerző, producer, zongorista, ütőjátékos és zenekarvezető. Különféle népek zenéjét és elektronikus elemeit olvasztja egybe afro-kubai gyökereiből táplálkozó játékában, friss és eredeti, városi hangot szólaltatva meg – mindezt a latin jazz szívével.

VOLT EGY-KÉT ESTE…

2015. JANUÁR 21. – MOMKULT

A Vodku fiai 2010 óta időről-időre összegyűlnek, hogy barátaik körében újra eljátsszák a dalokat, amelyek nélkül más lenne ez a város, és mások lennének a lakói is. Nem öltönyben-nyakkendőben, nem csillogó színpadon, nem szimfonikus zenekarral, hanem ahogy egykor szóltak: közel egymáshoz, és közel azokhoz, akik hallgatják. Mert Cseh Tamás dalai közelebb hoznak. Amíg ezt tudjuk, addig mindig lehet egy-két este…

GFS TRIO

2014. OKTÓBER 20. – AKVÁRIUM KLUB

Három egyedi és jellegzetes zenei hang egyesül egy különleges trio projektben, mely ötvözi a hagyományos és a progresszív zenei elemeket Indiából, Olaszországból valamint Kubából. Mindhárom előadó mestere zenéjének, virtuózok a maguk nemében és folyamatosan feszegetik a zenei stílusok határait, közben új kultúrákat fedezve fel. Mindhárman káprázatos előadók, akik ihletet, és kihívást keresnek a másikban, egyben arra törekszenek, hogy megosszák azt a hallgatósággal.