Natalie Renee McIntyre avagy, ahogy a világ 1999 óta művésznevén ismeri, Macy Gray egyedülálló hangú Grammy-díjas énekesnő, producer, filmszínész, aki már az első albumával világhírre tett szert. Holott…

Holott gyerekkorában szinte minden adottságát, amelyeknek később sikereit köszönhette – reszelős, fülledt, mély hangját, excentrikus megjelenését és frizuráját, független, kreatív gondolkodását, afro-amerikai mivoltát – gúnyolták környezetében. Művészneve is egy balesethez kötődik. Azon a postaládán látta meg a Macy Gray nevet, ahol elesett biciklijével. A félénk és érzékeny tinédzsert a sport, a zene és a filmek mellett elszántsága ás határtalan energiája segítették át a nehézségeken.

Szülővárosában az ohioi Cantonban zongorázni tanult, rajongott Billie Holliday, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Nina Simone, Aretha Franklin, valamint a korai hip-hop bandák zenéjéért és a moziért. Egyetemre Los Angeles-ben járt, forgatókönyvírónak tanult. Unta az egyetemet, így annak ellenére, hogy hangjával nem volt még kibékülve, a helyi klubokban, hotelekben énekelt blues, soul, jazz, pop és rock standardeket, illetve dalszövegeket írt. Egy véletlen folytán mellé szegődött a szerencse. Megkérték, hogy ugorjon be egy stúdióba, hogy felénekeljen néhány számot, mert a zenekar énekese nem jelent meg a felvételen. Ezek a demok eljutottak, az Atlantic Recordshoz, ahol már egy saját lemez elkészítésre kapott lehetőséget. A dalok többségét már rögzítették, mikor a kiadó váratlanul elállt megjelentetésüktől. Gray visszaköltözött Cantonba, titkárnőként dolgozott, férjhez ment, három gyermeke született, négy év múlva elvált férjétől. Ekkor toppant be életébe Jeff Blue producer, aki fantáziát látott benne és rábeszélte a visszatérésre.

1999 végén jelent meg az On How Life Is című debütáló albuma, rajta az I Try című számmal, ami a következő évben az egyik legnagyobb sláger lett a földön. Az album az MTV Video Music Awardson és a Brit Awardson két-két kategóriában lett első. Macy Gray összesen öt Grammy jelölést kapott, végül 2001-ben a „Legjobb női pop énekes” kategóriában kapta meg a rangos elismerést. A lemez háromszoros platinalemez lett és az egykori kisvárosi lányt immár az neo-soul sztárjaként ünnepelték.

Macy Gray: „Az a nagyszerű a zenében, hogy nem diszkriminál sem életkor sem bőrszín alapján.”

Ekkor indult Gray filmes karrierje is, mindjárt Denzel Washington, nálunk is vetített Training Day (Kiképzés) című mozijában. Ezt közel harminc kisebb-nagyobb szerep követte, mint pl. a Paperboyban (Újságos fiú), Matthew McConaughey-vel, Nicole Kidmannal, a Holló 4-ben, Tobey Maguire, Kirsten Dunst és Willem Dafoe pertnereként, a Lackawanna Bluesban, a Pókemberben és az Árnyékbokszban Cuba Gooding Jr.-al, és Helen Mirrennel. Slágerei közel 60 mozi-és tv filmben hallhatóak.

Macy Gray július 17-én koncertezik Budapesten!