Brian Blade: a dobos, aki megvalósítja gyerekkori álmait

Brian Blade, performing with The Fellowship Band at the TD Ottawa International Jazz Festival, June 22, 2012

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Brian Blade, a Chick Corea Trió dobosa és legfiatalabb tagja gyerekkorában Chick Corea lemezeket hallgatott. Majd a könnyűzene szinte minden irányzatát kipróbálta.

Zenei érzékenységére elsőként mégis a gospel gyakorolt nagy hatást, hisz édesapja több mint 50 éve a szülővárosának, a louisianai Shreveport baptista egyházának vezető lelkipásztora. A szintén dobos bátyja, Brady – akivel a gyülekezeten kívül, még soha nem játszott együtt – hatására tolódott érdeklődése az iskolai hegedű órák felől a dobok irányába. Szintén bátyjának köszönheti az első, ajándékba kapott Chick Corea lemezét is. A testvérek – mobiltelefon és az internet mellett – ha tehetik, még mindig tökéletes kézírással írt leveleken keresztül tartják egymással a kapcsolatot, ha a munkájuk során hosszabb időre távol kerülnek egymástól.

Blade-t a gospelt követően a country és a blues fogja meg, a The Neville Brothers, az Earth, Wind & Fire és Stevie Wonder zenéjén keresztül az R&B. A Modern Jazz Quartet, életének első koncertélményeként, a bepopot égették a lelkébe, majd Miles Davis és John Coltrane lemezei húzzák be a jazz mélyére, a poppal pedig Joni Mitchell hangján keresztül találkozik. Szülővárosa Texas és Arkansas és Louisiana határán fekszik, így New Orleans zenei mikrokozmoszának multikulturális hangjai csak később, egyetemi évei alatt érik el.

Elvin Jones, Tony Williams, Art Blakey és a Led Zeppelin dobosát, John Bonham nevét említi, ha példaképeiről kérdezik. A kilencvenes években Kenny Garrett három, Joshua Redman négy lemezén játszik, majd 1997-ben megalakítja saját zenekarát, a jazz, a blues, folk lenyűgöző keverékét játszó Brian Blade Fellowshipet. Ugyanebben az esztendőben feldobolja Bob Dylan, Time Out of Mind albumát, majd gyerekkori idoljának, Joni Mitchellnek két albumán szerepel.

A kétezres évekre generációjának az egyik legkeresettebb, több műfajban is otthonosan mozgó dobosa lett. Saját zenekara mellett többek között Wayne Shoter együttesében, Bill Frisell, John Patitucci, Charlie Haden partnereként illetve Marianne Faithfull, Daniel Lanois, Emmylou Harris, Seal, Tony Levin projektjeiben szerepelt. Neil Youngot zseniálisnak tartja, bár nagy bánatára, mindeddig nem volt lehetősége a veterán gitárost kísérni.

Brian Blade imád lemezboltokba járni. „Bemegyek a boltba, keresek valami különlegeset és akkor hallok valami mást, ami egy másik folyosóra vezet. Szeretem az ilyen tapasztalatokat, a kísérletezést.”

2009-ben dolgozik először Chick Corea-val. A Five Peace Band (Corea, McLaughlin, Garrett, és McBride) ázsiai koncertjein pótolja az eredeti dobost, Vinnie Colaiuta-t. 2014-ben találkoznak ismét, a Budapesten fellépő trióval csak nevében egyező Trilogy című albumot készítik el Christian McBride-al közösen. Budapestre legközelebb május 2-án érkezik Chick Corea-val.

2009-ben gitárt vesz a kezébe és zenészbarátaival elkészíti a mélyen személyes, egyfajta családi emlékiratnak, önéletrajzi lemeznek nevezhető, témáiban a hitet, a családot, a szeretetet, a veszteséget is érintő folkos, bluesos Mama Rosa-t.

Brian Blade eddigi munkássága is bizonyítja, hogy sosem zenei kategóriákban gondolkozik, a játék szabadsága, öröme izgatja. Dobosként sem elszigetelt, groove-kat játszó muzsikusként tekint magára, hanem a zenészek közötti kölcsönhatás, kapcsolat inspirálja.

[/fusion_text][fusion_youtube id=”MfadEghj2yA” width=”900″ height=”635″ autoplay=”false” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

KONCERTAJÁNLÓ