A jazz fővárosa 2017-ben: Havana!

getcloser-koncert-jazznap-herbie-hancock-blog

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Végre nyilvánosságra hozták: Havanában rendezik meg az International Jazz Day központi gáláját, amelyet live stream formájában mindenhol a világon nyomon követhetnek az érdeklődők.

A világ jazzrajongóinak figyelme április 30-án a havanai Gran Teatróra fog szegeződni, ott rendezik a Nemzetközi Jazz Nap szemet és fület gyönyörködtető, minden rajongót megszólítani igyekvő szárparádéját. Az UNESCO főtitkára, Irina Bokova és Herbie Hancock, a szervezet jószolgálati nagykövete, a Jazznap ötletgazdája április 10-én jelentették be a szervezet székhelyén, Párizsban a hivatalos és részletes programot.

A főtitkár hangsúlyozta: nagyon büszke, hogy „a jazz, a szabadság, a kreativitás, a sokszínűség és az egység” lobogóját együtt, ezúttal Kubában emelhetik magasra. Az idei gála helyszíne mutatja a jazz műfaj erejét, emelte ki Bokova, a hidak építésében és az értékteremtő közösségi célok elérésében. Herbie Hancock a helyszín választása kapcsán röviden felidézte, hogy az úgynevezett afro-kubai zene milyen sokrétűen gazdagította a jazzt annak szinte egész története során, például Dizzy Gillespie kubai zenésztársai, Mario Bauzá, Machito és Chano Pozo által.

A kubai állami szerveken és a világszervezet helyi érdekeltségein kívül a Hancock és zenésztársai által vezetett Thelonious Monk Intézet is társrendezője az eseménynek, ami egész sorozattá bővül, Kubában már 24-én elkezdődnek az alkalomra szervezett zenei és ismeretterjesztő programok. Hancock mellett az Amerikában élő legendás kubai zongorista, Chucho Valdés is művészeti vezetője lesz a gálának, és ő is le fog ülni a zongorához. A koncert élő internetes közvetítését az UNESCO központi honlapján keresztül lehet majd elérni. A világnapot az egész világon koncertekkel és speciális rendezvényekkel ünneplik, a magyar eseményeket, amelyeknek helyi specialitása az ingyenesség, a jazznap.hu oldalon lehet megtalálni.

Álljon itt a gála fellépőinek névsora. A világsztár fellépők közül Magyarországon legközelebb Ben Williamst láthatjuk, aki június 9-én ad Budapesten koncertet.

Ambrose Akinmusire (USA)
Carl Allen (USA)
Marc Antoine (Franciaország)
Richard  Bona (Kamerun)
Till Brönner (Németország)
A Bu (Kína)
Igor Butman (Oroszország)
Bobby Carcassés (Kuba)
Regina Carter (USA)
Kurt Elling, (USA)
Kenny Garrett, (USA)
Herbie Hancock (USA)
Antonio Hart, (USA)
Takuya Kuroda (Japán)
Ivan Lins (Brazília)
Sixto Llorente (Kuba)
Marcus Miller (USA)
Youn Sun Nah (Dél-Korea)
Julio Padrón (Kuba)
Gianluca Petrella (Olaszország)
Gonzalo Rubalcaba (Kuba)
Antonio Sánchez (Mexikó)
Christian Sands (USA)
Esperanza Spalding (USA)
Chucho Valdés (Kuba)
Ben Williams (USA)
Tarek Yamani (Libanon)
Dhafer Youssef (Tunézia)
Pancho Amat (Kuba)
César López (Kuba)

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

KONCERTAJÁNLÓ