Santana, aki visszavonult a visszavonulástól

getcloser-koncert-blog-santana-social

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=”” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Többször volt a csúcson és volt olyan időszaka is, amikor nem róla beszéltek mindennap, de neve sose merült a feledésbe. Ehhez nem elég a szerencse és a jó marketing, valami egész másra van szükség, hogy Carlos Santana 72 évesen is a kortárs rockzene ikonja legyen.

A hetvenedik születésnapján megkérdezték tőle, hogy mikor akar visszavonulni, amire csak annyit válaszolt, hogy visszavonulok a visszavonulástól. Miért is gondolkodna ezen, ha olyan lemezeket tud még készíteni, mint a 2019. júniusában kiadott Africa Speaks, ami már augusztusban a világ legfontosabb világzenei listáján, a World Music Charts Europe-n a Top 20-ba került?

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”1em” bottom_margin=”” border_size=”0″ icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_youtube id=”J5OspxMTwis” alignment=”center” width=”960″ height=”540″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”1em” bottom_margin=”” border_size=”0″ icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Carlos Santana húszas évei elején már világszerte ismert zenész volt. Nem véletlenül, hisz a róla elnevezett zenekara adta a legemlékezetesebb koncertet Woodstockban. Gondoljunk csak a Soul Sacrifice című szám előadására, ami biztos bekerül minden idők legjobb koncertfelvételei közé. Ez a koncert azért is fontos mérföldkő Santana karrierjében mert ekkor ismerte meg a világ a nevéhez köthető stílust, a latin rockot, amiben dél-amerikai és afrikai hagyományos zenék, a jazz, a rock, a blues keveredett. Santana a woodstocki fellépők közül szinte egyedül aktív, hisz a legtöbben már vagy halottak, vagy abbahagyták.
Ahogy most a világzenében, úgy az elmúlt 50 esztendőben szinte minden zenei műfajban maradandót tudott alkotni. Együttesének első három lemeze (Santana, Abraxas, Santana III.) vitathatatlanul a kortárs rockzene legjobb 100 lemeze közé sorolható, de a nyolcvanas évek közepéig minden albuma – amelyek a latin rock, a jazz és a jazz-rock skálán mozogtak – érdekes és innovatív volt.
Neki is voltak hullámzó időszakai, de Santana az elmúlt fél évszázadban mégsem lett önismétlő, nem lett önmaga karikatúrája. Lemezeire máig a nyughatatlan kísérletezés jellemző.
Mindig jól választotta ki menedzsereit, producereit. Woodstock idején a leginkább a Led Zeppelin menedzsereként ismerté vált Peter „G” Grant intézte az ügyeket, de az előbb említett albumot, az Afric Speaks-et Rick Rubintal „rakták össze”, akinek többek közt a Beastie Boys, a Public Enemy, Adele, a Linkin Park, az AC/DC, Johnny Cash, Justin Timberlake, Metallica, Slayer, Rage Against The Machine és a Black Sabbath is sokat köszönhet.
A csendesebb, de aktív kilencvenes évek végén úgy tért vissza a csúcsra, hogy már a woodstocki generáció gyerekeinek lett a hőse. A Supernatural popos, latinos albuma nyomán ismét róla beszélt az egész világ. A lemez slágereit, a Smootht, a Put Your Lights Ont és a Maria Mariat – függetlenül a trendektől – ma is szívesen játszák a rádiók. A lemez 9 Grammy-díjat kapott. Carlos Santanának összesen 10 Grammy-díja van, 14 alkalommal jelölték a díjra. 1998-ban beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, 2003-ban pedig a Rolling Stone magazin által publikált, a világ 100 legjobb gitárosának listáján a 15. lett.
Az elmúlt 50 évben szinte játszott mindenkivel, aki csak számított. A legtöbbet a világhírű magyar jazz gitárostól, Szabó Gábortól kapta. „Ő tanított meg bluest játszani” – nyilatkozta egyszer. Az Abraxas című albumon egy Szabó Gábor szerzeményt, a Gypsy Queent is hallhatjuk. A Shape Shifter című albumán Mr. Szabó címmel külön dallal emlékszik egykori mentorára. Turnézott és közös lemezt készített többek között Eric Claptonnal, Wayne Shorterrel, Herbie Hancockkal, Ron Carterrel és Tony Williamsel, John McLaughlinnal, Alice Coltrane-nal, Miles Davisszel, George Clintonnal, Ike & Tina Turnerrel, gyerekkorának példaképével John Lee Hookerrel, Budy Milesszal, Chris Cornellel és Prince-l, Lauryn Hillel, Dave Matthews-zal, Stanley Clarke-al és David Brownnal is.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”1em” bottom_margin=”” border_size=”0″ icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_youtube id=”LofvAfjfJqQ” alignment=”center” width=”960″ height=”540″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”1em” bottom_margin=”” border_size=”0″ icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” margin_top=”” margin_right=”” margin_bottom=”” margin_left=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Santana nem csak a színpadon, hanem azon kívül is aktív. Saját cipő, parfüm és bormárkát forgalmaz. 1998 óta létezik alapítványa, a Milagro Foundation, amelyen keresztül hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek oktatási, egészségügyi és művészeti téren.
Santana Szabó Gábor barátságán kívül több szálon is kapcsolódik hazánkhoz. Carlos Santana eddig tizenegyszer lépett fel Magyarországon. Első koncertje többek között azért is emlékezetes, mert a ráadás szünetben tudta, meg, hogy megszületett fia, Salvador. Örömében ráhúzott még másfél órát. Salvador egyébként 2004-ben már apja zenekarának tagjaként tért vissza Budapestre, valamint Santana 1987-es Blues for Salvador című lemeze neki szól. Santana a 2011-es budapesti fellépésén azt mondta, hogy ha Szabó Gábor szobrot kap a fővárosban, akkor Ő egy ingyenes koncertet tart Budapesten. Jó lenne bevasalni rajta ezt az ígéretét.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

KONCERTAJÁNLÓ