A kritikusok nehezen találnak fogást Jaco Pastorious virtuozitását, George Benson stílusát és Joao Gilberto énekesi teljesítményét idéző, és mindezt az afrikai zenei hagyományokkal elegyítő zenéjén.

A kameruni származású zenésznek hét albuma jelent meg, amelyek globális témákat érintenek és tükrözik rendkívüli érzékenységét az elnyomottak és a szegények problémái iránt.
Bona bátran kísérletezik, nem ismeri a stílus és műfaji határokat. Zenéje egyaránt izgalmas jazz és a blues rajongók, a popzene, a bossa nova, a hagyományos, afro-beat vagy funk zene kedvelői számára. Játszott kongói (Lokua Kanza) és az Antillákról származó zenészekkel (Gerard Toto) a Toto, Bona, Lokua projektben. Turnézott Mike Sternnel, Pat Methenyvel, tagja volt a Steps Aheadnek, vendégként fellépett a japán gitáros Kazumi Watanabeval és szerepelt Bobby McFerrin lemezén és John Legend Tiki című Grammy-díjra jelölt albumán is. Több rangos elismerésben is részesült: 2004-ben a Victoires du Jazz Awards-on övé lett a Legjobb Nemzetközi Művésznek járó díj, a Montreali Nemzetközi Jazz Fesztiválon, mint világzenei művésznek neki ítélték az Antonio Carlos Jobim Díjat.