RITA Payés

& Elisabeth Roma

2022.11.24.

CSÜTÖRTÖK_20.00_RaM Színház

Jegyár | 2.990 Ft | 3.990 Ft | 4.990 Ft | 6.990 Ft | 8.990 Ft| 9.990 Ft

A fiatal katalán harsonaművész és énekesnő, Rita Payés legújabb projektje, az IMAGINA amelyben anya (Elizabeth Roma) és lánya a saját szemszögükből közelítik meg azt a zenét, amely egész életüket végigkísérte, a hagyományos katalán altatódaloktól a bossa nováig, a fadoig és a bolerókig. Ez a családi projekt akkor kezdődött, amikor Rita 2018 júniusában születésnapi ajándékként kétnapos stúdió munkát foglalt Elisabeth számára. Erre a foglalkozásra próbálva és készülve átértékelték és megerősítették repertoárjukat és feldolgozásaikat. Ekkor döntöttek úgy, hogy továbbviszik a projektet, és debütáló albumként adják ki. Az IMAGINA a londoni katalán fesztivál alatt jelent meg 2019 májusában. Ez a projekt két generáció, két nézőpont találkozási pontja. Szigorúan véve sem jazz, sem klasszikus, Rita és Elisabeth kedvenc zenéjének nagyon személyes értelmezése.

RITA PAYÉS
Rita gyermekkora óta él és lélegzik a zenében, köszönhetően zenész családjának. Zongorázni tanult, majd később harsonázni, ami később a fő hangszere lett. 2017-ben belépett a jól ismert Sant Andreu Jazz Bandbe, és Joan Chamorro basszusgitáros és tenorista irányításával több albumot is felvett Andrea Motis, Eva Fernandez és Magali Datzira mellett. 16 éves korában Chamorróval megjelentette első albumát “Joan Chamorro presents Rita Payés” címmel, amelyen többek között Scott Hamilton, Dick Oats, Scott Robinson, Toni Belenguer és Jo Krause is közreműködött. Rita fellépett az ország és külföld legtekintélyesebb színpadain és fesztiváljain, mint például a Barcelona Jazz Festival, Jamboree Jazz Club, L’Auditori de Barcelona, Barnaswing, nyári fesztiválok Katalónia több településén, valamint franciaországi és svájci helyszíneken.

ELISABETH ROMA
Elisabeth Roma klasszikus zenei háttérrel rendelkezik, de mindig is inspirálta a latin-amerikai zene, különösen a bossa nova, többek között Jobim, Chico Buarke és Elis Regina hangjai. Zenepedagógusi munkája mellett pályafutása nagy részében klasszikus gitárosként lépett fel, szólistaként és nagyobb együttesekben egyaránt. Elisabeth a klasszikus gitárról alkotott elképzeléseit beépítette a Ritával közösen játszott repertoárba, felhasználva kiváló muzikalitását és technikáját, és ötvözve azokat Rita dallamainak és improvizációinak személyes hangzásával.