MIKE STERN BAND

2023.04.13.

CSÜTÖRTÖK_20.00_Erkel Színház

Jegyár | 4.990 Ft | 9.990 Ft | 12.990 Ft | 14.990 Ft| 16.990 Ft

Mike Stern egy supergrouppal lép színpadra Budapesten! Érkezik vele Dennis Chambers, Bob Franceschini, Leni Stern és Chris Minh Doky.

Mike Stern talán a bolygó legmosolygósabb gitárosa, olykor líraian pengeti a húrokat, mint Jim Hall, máskor swingesen, mint Wes Montgomery, vagy hatalmas energiákkal, mint Jimi Hendrix. Ezek után nem véletlen, hogy a legnagyobbak hívták a zenekarukba, mint Miles Davis, Billy Cobham, a Brecker Brothers, Jaco Pastorius, a Steps Ahead, David Sanborn, Joe Henderson, vagy akár a Blood, Sweat & Tears.

Dennis Chambers négyéves korában kezdett dobolni, hat évesen pedig már éjszakai bárokban lépett fel. Soha nem tanult dobolni intézményes formában, saját bevallása szerint minden hangszerismeret a klubokban ragadt rá. Dennis Chambers 18 éves volt, amikor 1978-ban csatlakozott a Parliament and Funkadelic nevű bandához, amiben egészen 1985-ig játszott és George Bensonnal átírta a funk alapjait. Ezt követően New York-ban a Sugar Hill Record Company házi dobosa lett, majd a Special EFX-hez vezetett az útja. Mostanra kiforrott erőteljes, ultra-funky-s játékstílusát 1987-től kezdve olyan együttesekben csiszolgatta, mint a David Sanborn Band, a Mike Stern/Bob Berg Band, vagy John Scofield lázítóan fúziós formációi. Az eltelt évek során tagja volt többek között Michael Brecker, Bill Evans, George Duke, Stanley Clark és John McLaughlin és Carlos Santana zenekarainak.

 

Bob Franchescini szaxofonos, a pop szakmában is keresett, többek között Paul Simon, Celine Dion, Ricky Martin, Lionel Richie, Chaka Khan, oldalán is feltűnő, ám elsősorban a jazz zenének hódoló legenda, aki olyan világhírű muzsikusokkal játszott együtt, mint Mike Stern, Eddie Palmieri, Marcus Miller, Victor Bailey, Dave Weckl, Michel Camillo és Wynton Marsalis.

Leni Stern multiinstrumentalista zeneszerző és énekesnő. Jazzgitárosként kezdte pályafutását. Stílusát jelenleg a jazz és a világzene találkozása jellemzi leginkább. Leni Sternt a Guitar Player magazin 2017-es, 50. jubileumi számában a „Minden idők 50 legjobb női gitárosa” közé választották, és a kiadvány találóan „a műfaji határokat feszegető kalandornak” nevezte. Leni példája túlragyog a hangszerén való jártasságon. Leni inspirációja régóta a zene, a történelem és az emberiség összekapcsolódása. Azt mondja: „A zene az emberi szellem egyik legigazibb, legszebb kifejeződése, amely átlépi a határokat, feloldja a törzsi hovatartozást, összeköt minket – ha hagyjuk.”

Chris Minh Doky olyan zenét játszik, amely a jazzrajongókat szerte a világon felcsigázza. Több mint két évtizede a basszusgitározás eredeti mestereként ismerik el. Doky ritka képessége, hogy nagy kreativitással és dinamizmussal folyamatosan az élvonalba kerül. Basszusgitárjával kiváló kísérőként és innovatív szólistaként szerzett magának hírnevet a Nagy Almában. A nagy áttörés akkor jött el, amikor Mike Stern 1991-ben meghívta Dokyt a zenekarába. A hír New Yorkból elterjedt a jazz nagyvilágában, és Doky hamarosan azon kapta magát, hogy olyan nagyszerű zenészekkel játszik, akiket a korai években hallgatott: Michael Brecker, David Sanborn, Ryuichi Sakamoto, Mike Stern, Michele Camilo, Trilok Gurtu, Bireli Lagrene, Brecker Brothers, John Scofield, Kenny Garret és Randy Brecker.

Videó lejátszása