DAVE HOLLAND TRIO

2017. december 4.

DAVE HOLLAND nagybőgő
OBED CALVAIRE dobok
KEVIN EUBANKS gitár

Dave Holland, a világ legjobb jazzbőgőseinek egyike legújabb triójával Budapesten is megmutatja, hogyan lehet folyamatosan megújulni, meglepetést okozni, és mindig friss zenei hangzást alkotni úgy, hogy a közönség lehetőleg eufóriában távozzon a koncertről.
Dave Holland a 60-as években már fiatalon ott lehetett a londoni Ronnie’s Scott színpadán, így nem kerülhette el a jazz nagyágyúit. Joe Hendersont, Ben Webstert, Coleman Hawkinst is kísérte a híres angol jazz klubban, de hazai nagyságok mellett is szerepelt, így zenélt együtt John McLaughlinnal, vagy John Surmannel. Egészen addig, amíg egy európai turné során a Bill Evans Trio előzenekarában Miles Davis hallotta őt játszani. A koncert után Holland azt az üzenetet kapta, hogy Davis nem bánná, ha onnantól a zenekarában bőgőzne (Ron Carter helyén). Két hét múlva már New Yorkban volt és elkezdődött egy nagy ívű zenei karrier az Egyesült Államokban.
A legendás bőgős, decemberben Obed Calvaire dobossal és Kevin Eubanks gitárossal érkezett Budapestre. Mindhárom zenész kísérletező típus, sokféle stílusban kiművelték magukat, így a trió – különösen a bőgő kiemelt szerepével – egy izgalmas egyensúlyt teremt a színpadon. A csöndesebb jazzes motívumoktól a rockos torzított gitárhangig sok minden megfér egymás mellett, és mivel három kitűnő zenész teszi ezt, egy örökké megújuló, a jazz történetet a tíz ujjában hordozó zenekarvezetővel, nemcsak a zenészek, a közönség is minden koncerten egy felfedező útra indul, ahol végül mindenki máshova jut el.

OSZD MEG BARÁTAIDDAL!