AVISHAI COHEN TRIO

SHIFTING SANDS

2023.05.09.

KEDD_20.00_Erkel Színház

Jegyár | 6.990 Ft | 10.990 Ft | 14.990 Ft | 16.990 Ft | 18.990 Ft

A nemzetközileg elismert basszusgitáros, énekes és zeneszerző Avishai Cohen kétségtelenül generációjának egyik legjobb nagybőgőse, aki világszerte tömegeket bűvöl el közel-keleti (arab, zsidó) és andalúz elemekkel dúsított zenéjével.

Legújabb triójával a régi kedvencek mellett számos új szerzeményt adnak elő. Cohen, aki a múltban mindig is nagyszerű zenekarvezetőként és új, fiatal zenészek felfedezőjeként tűnt ki, ismét kivételes tehetségeket mutat be maga mellett.

Zongorán az izraeli Guy Moskovitch, aki mindössze 26 évesen máris a fiatal generáció egyik legkeresettebb zongoristájává és zeneszerzőjévé vált Izraelben és New Yorkban egyaránt, dobokon pedig a mindössze 22 éves izraeli Roni Kaspi a társa. Kaspi és Cohen a járványi miatti bezártság alatt ismerkedtek meg, virtuálisan a Facebookon léptek fel először. Ebből azonnal erős zenei kapcsolat alakult ki közöttük, ami oda vezetett, hogy Roni meghívást kapott, hogy 2020 szeptemberétől kísérje Avishai-t a világkörüli turnékon.

Végső soron minden a kapcsolatról szól. A kapcsolat a belső éneddel, a kapcsolat a zenészek között a színpadon, és természetesen a kapcsolat a zenekar és a közönség között.

Az elmúlt huszonöt évben a legendás bőgős, énekes és zeneszerző Avishai Cohen a kortárs jazz egyik nehézsúlyú tagjává nőtte ki magát, katalógusa vetekszik a jazz leglegendásabbjainak katalógusával… és azon túl is.

A Shifting Sands – vadonatúj albuma – bizonyítja, hogy nem pihen a babérjain. Avishai Cohen a század eleje óta változatos utat járt be. Fellépett zenekarok élén, vezetett kisebb együtteseket, sőt duókat is, de a trió formátum az, amihez mindig visszatér.

Egy trió mindig működik, mert minden elem benne van. A zongora önmagában olyan, mint egy zenekar. Adj hozzá egy ütemet és a basszus mély regiszterét, és máris megvan minden. 2008-ban elkészítette a Gently Disturbed című, mára már klasszikusnak számító, mérföldkőnek számító albumot, és egyesek még azt is firtatták, hogy Avishai Cohen képes lesz-e valaha is ennél jobbat alkotni. Ma már tudjuk, hogy igen.

Videó lejátszása