2009-ben egy mexikói turné után elhatározta, hogy nem tér vissza szülőhazájába, Kubába, hanem politikai menedéket kért az USA-ban.
“Nem arról van szó, hogy lemondtam volna a zenéről, de ha Kubában maradtam volna, akkor is ezt csinálnám, mert ezt szeretem. De az a környezet nem volt megfelelő ahhoz, hogy zeném virágozzon. A zenémnek szüksége van arra a platformra, ami lehetőséget biztosít arra, hogy annál is több ember hallja, mint akiket amúgy is megérintett volna. A sok korlátozás miatt Kuba a börtönöm volt, és nem engedte meg, hogy szárnyaljak.”
Az ekkor 24 éves Rodríguez már aránylag ismert jazz zongorista volt. Egyike volt annak a 12 fiatal tehetségnek, akit 2006-ban a világ különböző országaiból meghívtak a montreux-i Jazz Fesztiválra. Ekkor figyelt fel rá Quincy Jones is, aki később segítette a fiatal muzsikus pályáját. Az elmúlt évtizedben Rodríguez immár egy globálisan elismert művész, akit Grammy-díjra is jelöltek. Olyan rangos fesztiválokon lépett fel, mint a Detroit Jazz Fesztiválon , a Monterey Jazz Fesztivál, a Newport Jazz Fesztivál, a North Sea Jazz Festival (Hollandia), Umbria Jazz Festival (Olaszország), Montreux Jazz Festival (Svájc) vagy a Mundo Latino Festival (Brazília).
Dolgozott Wayne Shorterrel , Herbie Hancockkal , Patti Austinnal, McCoy Tynerrel, Richard Bonaval. Eddig négy albuma jelent meg: Sounds of Space (2011), az Invasion Parade (2014) és a Tocororo (2016), valamint a The Little Dream, idén februárban.